Die Schnellboot-Seite

----- S-Både--   -Tender -     Forskelligt ----- Gæstebog

  S-Både i Krigsmarinen - Data "Hydra"

 

Kontakt

Links S-Båd-Sider 

Links Venner 

Home

Ansvarudlukkelse

Impressum

Databeskyttelse

Litteratur

 

 

 

S-Både i Krigsmarinen 1935 - 1945

"Hydra 1" - "Hydra 39"

På basis af et udkast af Luftwaffe for en lille S-båd planlagd for transport med lastsejlfly, som blev stilt tilbage, blev i sammenarbejde med Kröger-Werft, Warnemünde, en båd udviklet for Kleinkampfverband. Denne bådtype blev kalt "Hydra". To prototyper blev givet i opdrag den 25.08.1944.

I enden af 1944 blev sammenligningprøver mellem typerne "Hydra", "Kobra", "Schlitten" og "Wal" ført igennem. Typen "Hydra", en båd med fyldig skrog på V-spanter, i lamelle-lim-kostruktion af 13,21 m længde over alt og 3,10 m bredde og 1,05 m dybgang var i meningen af konstruktions-amt (K-Amt) af Oberkommando der Marine (OKM) båden mest egnet  slv om dens længde var for stort end fordret ved Kleinkampfverband og derfor lavede båden mindre transportabel med påhæng af en lastbil med en fordret maksimum-længde af 10 m. Som største af de prøvede både havde den naturligvis de bedste søegenskaber, den bedste lyddæmpning var et andet kriterium for udvalget.

Den 04.12.1944 blev en serie af 50 både givet i opdrag. En yderlig opdrag for 115 både blev givet den 08.02.1945. Bådene skulle blive bygget ved Kröger, Lürssen, Schlichting, Danziger Waggonfabrik, Hamburger Werft og forskellige små værfter. 

Bådene blev drevet af to Avia-Hispano-Suiza flyvemaskine-Otto-motorer som var skrued ned til 650 PS, en omvende-gearkasse var ikke til rådighed. The båd skulle opnå en rækkevide af 160 sm ved fart 36 knob og 370 sm ved an fart af 25 kn med 1400 l brændstof. Ved en længde af 13,1 m over alt, ein bredde af 3,10 m og en dybgang af 1,05 m havde båden en displacement af 8,7 t. 

Armeringen bestod af to 45,7cm-hæktorpedorør og et Flak-MG. Besætningen bestod af to mand.

Type "Hydra" - Billede fra Fock: Schnellboote Bd. 2

 

Techniske Data Type "Hydra"

Længde 13,10 m
Bredde 3,10 m
Dybgang 1,05 m
Displacement 8,7 t
Besætning 2 mand
Armering 2 x hæk-torpedorør 45,7cm

1 x Flak-maskingevær

Drev 2 x AVia-Hispano-Suiza Otto-motorer 650 PS uden gearkasse
Fart 36 kn
Værft Kröger-Werft Warnemünde og Stralsund, Lürssen-Werft, Vegesack, Schlichting-Werft, Travemünde, Danziger Waggonfabrik og flere små værfter

 

Type "Hydra" - Billede fra Fock: Schnellboote Bd. 2

"Hydra" ved søgangsprøverne - Billede fra Fock: Schnellboote Bd. 2

Indtil krigens ende blev bare 39 både stilt færdig, som blev organiseret i Sonderkommando "Hydra" også kaldt 1. Hydra-Flottille. Bådene klar for aktion kom ikke mere til indsats, de befandt sig i Åbenrå/Danmark og flyttede under natten 07./08.05.1945 til Gelting Bugten for kapitulationen.

I en email delte Herr Frank Kletzin med: "Medlemmerne af flotillen fik et tilbud a amerikanerne at hvis alle ville samtykke at blive sat ind i Pacifik imod Japanerne de ville få US-staatsborgerskab. Betingelse: Alle måtte symtykke. Tid at betænke sig: En dag. Mens alle menige bifaldt, afviste kommandøren af flotillen tilbudet fordi man ville ikke kollaborere men fjenden." (Dette udsagn stammer fra erindringerne af sin far, som var present som medlem af Kleinkampfverband).

Om skæbnen af bådene er ingenting bekendt.