Die Schnellboot-Seite

----- S-Både--   -Tender -     Forskelligt ----- Gæstebog

  S-Både Volksmarinen - Organisation

 

Kontakt

Links S-Båd-Sider 

Links Venner 

Home

Ansvarudlukkelse

Impressum

Databeskyttelse

Litteratur

 

 

S-Både i Volksmarinen 1956 - 1990

Organisationen af S-Båd-Styrken af VM

I begyndelsen understod Torpedo-Schnellboot-Brigaden direkte Chefen af Volksmarinen (CVM).  De tre Torpedo-Schnellboots-Afdelinger (TSA) 2., 4. og 6. TSA med ni både af type „P – 6“ hver var direkte understillt ham.

Fra Oktober 1962 løb de første både af RSB Projekt 205 "OSA I" til, RSB-Brigaden blev stillet op. Den 1. Maj 1963 blev enheden "Schiffsstoßkräfte" (skibsstødekræfter)  formeret i Sassnitz med en TSB-, en RSB- og en LTSB-Brigade.

I Maj 1965 blev skibsstødkræfterne døbt om i 6. Flottille og flyttet til den nye base "Hauptbasierungspunkt" Dranske (Nordvestrügen). Flottillen omfattede alle S-både fra LTSen hen til de største enheder af type "Tarantul" og "Balcom 10". 

I begyndelsen var brigaderne typerent, d.v.s. at bådene af typen "P 6" tilhørte til Torpedoschnellboots-Brigade (TSB), bådene af type "Iltis" og af type "Wiesel" dannede den 7. Leicht-Torpedoschnellboots-Brigade (LTSB) "Fritz Gerbig". Bådene af type "OSA I" dannede Raketenschnellboots-Brigade (RSB). Bådene af type "Shershen" dannede den nye TSB efter at bådene af type "P - 6" gik ud af flåden. 

Fra 1. Dezember 1971 blev RSBerne og TSBerne fattet sammen til blandede brigader.

Fra December 1974 løb KTSerne Projekt 131 "Libelle" til og den 9. LTSB-Brigade "Karl Baier" blev formeret. Brigaderne var i hvert tilfælde opdelt  i afdelinger (f.e. TSA, RSA, LTSA) på 5 til 10 både.

Til ende af 70-årene blev S-bådene føret direkte af Chefen 6. Flotille. Med oprejsning af den  Zentrale Gefechtstand af CVM (fegtnings kommandocentral) var for tilfælden af krig planlagt, at integrere S-bådene i såkaldte Schiffsschlaggruppen (SSG 601 bis SSG 699). Disse skulle på grund af situationen blive sammensat enten typeren, blandet eller blandet med søkrigsmidler af den Baltiske Rødbannerflåde (BRF) og af de Polske Søstridskræfter (PSKF) og blive kommanderet enten direkte fra denne fegnings-kommandocentral eller fra befalingsmanden af BRF eller af PSKF. For det skulle Chefen 6. Fltl med nogen føringskræfter blive integreret i den fegnings-kommandocentral af CVM.

Fra Oktober 1984 løb de lille raketskibe (Kleinen Raketenschiffe = KRS) Projekt 1241 RÄ "Tarantul" til. De blev understilt den 6. Flottille. I enden af  80årene havde den 6. Flottille den organisation som bliver vist nedenfor bestående af tre RTSB-brigader, en RSB-Brigade og en TSB-brigade.