Die Schnellboot-Seite

----- S-Både--   -Tender -     Forskelligt ----- Gæstebog

  Hemmeligheden om de fire S-Både

 

Kontakt

Links S-Båd-Sider 

Links Venner 

Home

Ansvarudlukkelse

Impressum

Databeskyttelse

Litteratur

 

 

S-Både i Krigsmarinen

Hemmeligheden om de fire Motortorpedobåde

I Marine-Forum 7/8-2011 skriver VAdm H. Frank under overskriften "Das Geheimnis der vier Schnellboote" (Hemmeligheden af de fire MTBer), at dykkere har fundet vragene af fire MTBer i en lille bugt i østen af den lille ø Tåsinge ved Svenborg (Danmark) i året 2010. 

Han fortsætter, at på grund af kalotte-broen og afmålingerne det er entydig tyske MTBer af type "S 100". Siden de ligger tæt ved hinanden er det antagelig at de blev selv forsænket, noget som også de manglende torpedoer viser hen til.

Hemmeligheden er bare, sådan skriver VAdm Frank, hverken i de officiele akter af Krigsmarinen eller i den tilsvarende litteratur bliver ingenting berettet om en selv-forsænkning og hertil mangler også ingen MTBer i bevis-listerne som ellers dokumenterer nøjagtig tabe og udlevering hhv.  vidergivning til sejrherrene.

VAdm Frank formoder, at de måske kunne have været bådene "S 229" - "S 232", som blev bygget på Schlichting-Værftet i Travemünde. Ifølge en oplysning af Marcus Schlichting var tilstanden af bådene:

Bygge-Nr.1229 (S 229) Slutmontagen manglede ellers avleveret fuldstændig før besætning ved fjenden
Bygge-Nr.1230 (S 230) Slutmontagen manglede ellers afleveret fuldstændig før besætning ved fjenden 
Bygge-Nr.1231 (S 231) Efter stabelafløbning avleveret i ufærdig tilstand med alt tilbehør før besættelse ved fjenden
Bygge-Nr.1232 (S 232) Efter stabelafløbning avleveret i ufærdig tilstand med alt tilbehør før besættelse ved fjenden

VAdm Frank skriver videre, at Marcus Schlichtings far huskede, at bådene var blevet slæbet ind til Pötenitzer Wiek. Om bådene derefter blev hentet af ved Marinen vidste han ikke. Det er mulig at bådene blev fllyttet til S-Båd-Skoledivisionen i Svendborg og at de der blev sænket uden officiel indføring i flåden. Den sidste Kommandør af S-Båd-Skoledivisionen, KKpt a.D. Klaus Feldt, har ytret imod Herr Reinhard Öser fra Marine Research Germany at han kunde huske selv-forsænkningerne.

 

Korv.Kapt. Klaus Feldt - Billede: Krigsmarinen

Ifølge Hümmelchen havde bådene "S 307" til "S 314" stabelafløbning i året 1944 men blev aldrig indført i flåden. For bådene "S 315" til "S 321" er ingen stapelafløb dokumenteret.

Af de både under bygning ved Lürssen "S 307" til "S 314" blev fem slæbet fra Wesermünde til Brunsbütte l af bådene "S 48", "S 92", "S 191", "S 211" und "S 305"  fra den 10. SFltl, noget som er bevist ved et signal fra den 16.04.1945 til F.d.S. dechifreret ved Briterne og KTB-indførelse af F.d.S. (sammenlign "Lebensläufe "S 211" og "S 305" i Historisches Marine-Archiv).

 

 

Decoderet ENIGMA-signal - Arkiv Flemming Hansen

For bådene "S 315" til "S 321" er inden stapelafløb blevet dokumenteret, men i et signal til F.d.S., som blev decoderet af englænderne, blev selvforsænkningen af båd "S 316" i Wesermundingen vest  af Tegeler Plate rapporteret den 15.04.1945.

Decoderet ENIGMA-signal - Arkiv Flemming Hansen

Hvilken båd havde "S 316" i slæb og hvorfor den blev selvforsænket i Wesermundingen er ikke bekendt. 

Efter yderlige forsøg at slæbe skrogene til Brunsbüttel, som åbenbart gik fejl på grund af dårligt vejr, slæbte bådene af den 10. SFltl i natten fra den 16. til den 17.04.1945 seks skroge til Brunsbüttel.

Decoderet ENIGMA-signal - Arkiv Flemming Hansen

 

 

Den videre skæbne af disse ufærdige både efter at de blev sæbet ind til Brunsbüttel er ikke dokumenteret, derfor er det godt muligt at det handlede sig om Lürssen-både, som blev selvforsænket i Lunkebugten. Hvordan de kom til Svendborg/Fyn er heller ikke dokumenteret. 

Bådene "S 219" - "S 228" bygget ved Schlichting blev alle indført i flåden. Deres skæbner og tabe er beskrevet und S-Både-KM-Tabe og S-Både-KM-Skæbner.

Ved Gröner "Die deutschen Kriegsschiffe 1815 - 1945", Band 2, er beskrevet at fra serien "S 308" til "S 328" syv både blev blev tabt under transporten i Nordsøen, derimellem "S 311" som blev selvforsænket i position 55o0'3" N/010o40'8" E. Det er en position i Lunkebugten.

De otte S-Både forsænket i Lunkebugten befandt sig i Henry Rasmussen Yacht- og Baadeværft i Gamle Hestehauge den 05.05.1945 til slutudrustning. Danske kilder giver Lürssen-Werft an som bygge-værft. Dermed synes det sikkert, at bådene tilhører den linie af både "S 307" til S" 321" som ikke mere blev indført i flåden. Også bliver det sagt i danske dykker reporter at motorene ikke befandt sig om bord, en yderlige bevis derfor at det ikke handlede sig om Schlichting-bygningerne "S 219" bis "S 228".

Sikkert er at danske dykkere har dykket op fire til fem propeller som er i privat ejendom. Videre ca. 21 propeller som blev dykket op ligger ved danske dykkere, de er da ejendom af  Langeland Museum. Propellerne befandt sig i maskinrummet af en S-båd eller pakket i trækasser på havets grund. Fra en af vragene kalotte-broen og torpedorørene blev bjærget og bragt til England hvor de blev brugt ved restaureringen af "S 130".

Propel 12-1250 middel aksel MB 511 - Billeder: Arkiv Flemming Hansen

Propel 12-1252 bagbord-aksel MB 511 - Billede: Arkiv Flemming Hansen

Torpedo-Mål-Regner fra Lunkebugt i Samlingen F. Hansen - Billede: J. Leimgruber

Beretninger af dykkere fra Tyskland og fra Danmark beviser at der er fire MTB-vrage i Lunkebugten på østkysten af den lille ø Tåsinge i det danske Øhav. To vrage blev sprængt bort i opdrag af de danske farvandsmyndigheder lige efter krigen.

Torpedobåde i Lunkebugten

I mellemtiden har det ene vrag lidt en hel del fordi Mr. Kevin Wheatcroft, ejeren af "S 130", har betjent sig selv med torpedorørene og kalotte-broen, for a få material for renoveringen af  verdenskrig-veteranen.

Dykkerre ved det plyndrede vrag - Billede: Søren Olsen 

Manglende planker af den højtrukkende back - Billede: Søren Olsen

Overdecket uden kalottebroen - Billede: Søren Olsen

Brønden for den fordre flak - Billede: Søren Olsen

 

Den 24.01.2018 fik vi en beretning af den danske dykker Martin Larsen at der muligvis blev fundet et femte vrag i yderste kant af Lunkebugten. Siden vraget er meget nedbrudt er det nødvendigt at lave flere dykkergange til en identificering som s-båd-vrag. Tilføjet til beretningen var et udklip af ugeavisen Øboen af den 08.08.2017 om markeringen af vragene med bøjer.

Beretning i ugeavisen Øboen med dato 08.08.2017