Die Schnellboot-Seite

----- S-Både--   -Tender -     Forskelligt ----- Gæstebog

  S-Både i Krigsmarinen - Forlis "S 199"

 

Kontakt

Links S-Båd-Sider 

Links Venner 

Home

Ansvarudlukkelse

Impressum

Databeskyttelse

Litteratur

 

 

   

 

S-Både i Krigsmarinen 1935 - 1945

Forlis "S 199"

I natten 22./23.01.1945 den 4., 6., 8. og 9. SFltl løb ud fra Ijmuiden hhv. Hoek van Holland med i det hele 16 både om at operere imod konvøjer i Scheldemundingen og Kanalen. 

Den 8. SFltl med fem både kom i fegninger med en engelsk fregat, ein engelsk sloop og tre MBG-grupper af tre både hver uden at have set en konvøj og blev samtidig taget under fyr af den engelske kyst-fort Tonge Sand men ingen af S-bådene blev truffet af den.

Ved forsøget at slippe fra de engelske bevogtninger rammte "S 199" "S 701". "S 199" (Oblt. z.S. Quistorp) blev boven rivet af og båden kunde ikke holdes, hvorfor den blev selvforsænket mens "S 702" uden at konstatere hvem var den rammende båd kunne opnå dens indsatshavn Ijmuiden.

En af de sidste billeder af "S 199" - Billede: Arkiv Enno Brandi

Efter berettelsen som OLt.z.S. a.D. Quistorp gav webmasteren den 25.08.2012 ved et besøg i Bonn-Bad Godesberg blev de overlevende af besætningen efter 6 1/2 timer i rednings-flåden reddet fra de iskolde vand af Kanalen ved minestrygeren HMCS "Neave", en mand døde og tre blev såret ved propellerne af "Neave".  Til året 1994 vidste de reddede ikke navn aller type af fartøjet som havde reddet dem. I "Erinneungen an den S-Bootkrieg im Westen" af Rebensburg skriver Quistorp at han må love sømandskabet og kameratskabet af den kanadiske besætning. Oblt.z.S. Quistorp og 17 overlevende blev givet over til hæren i havnen og bragt til Gillingham som krigsfanger. Oblt.z.S. Quistorp begyndte i fangenskabet et theologi-studium i Norton-Camp i "Universitætet bag pik-tråden" en indretning af YMCA.

I nogen kilder bliver der rigtigt antaget at "S 701" blev rammet af "S 199". Hümmelchen skriver: De overlevende af besætningen (af "S 199") gik i land ved Fort Tongue Sand. 

Også bliver i nogen kilder - specielt i engelske- i fejl antaget at "S 199" blev synket af  kanonerne af Fort Tongue Sand. 

Positioner af Fortene i mundingen af Themsefloden - Billede fra Wikipedia

Oblt.z.S. a.D. Quistorp, i mellemtiden emerited præst, startede 1994 en entersøgning efter besætningsmedlemmer af det engelske skib som havde reddet dem fra det iskolde vand af Nordsøen. Im aprilmåned 1994 frembrgte Sheppy Gazette en artikel, som berettede derom at besætningen af "S 199" søgte besætningsmedlemmer ab båden som havde optaget dem fra rednings-flåden, om at takke dem for redningen.

 

 

Artiklen i Sheppy Gazette - Arkiv: Enno Brandi

Af året 2002 er brevet fra Phil Strong, et besætningsmedlem af HMCS "Neave", i hvilket han skriver at Hans Joachim Quistorp ikke måtte takke ham, den tyske marine ville have gjort det sammen til ham havde han været i den position.

Udsnit af brevet fra Phil Strong - Arkiv: Enno Brandi

HMCS "Neave" Trawler 247 - Arkiv: Enno Brandi

Oblt.z.S. Hans Joachim Quistorp døede i en alder af 96 år i Alten- und Pflegeheim Johanniterhaus  i Bonn-Bad Godesberg i året 2016.

 

 

S-Båd-Tabe