Die Schnellboot-Seite

----- S-Både--   -Tender -     Forskelligt ----- Gæstebog

  S-Både i Krigsmarinen - Forlis "S 103"

 

Kontakt

Links S-Båd-Sider 

Links Venner 

Home

Ansvarudlukkelse

Impressum

Databeskyttelse

Litteratur

 

 

   

 

S-Både i Krigsmarinen 1935 - 1945

Forlis "S 103"

 

Den 04.05.1945 fik Oblt.z.S. Hans-Wulf Heckel i Svendborg/Fynen ordren a sejle med sin båd, som han havde taget kommando af bare 2 dage før, til Flensburger Förde og udkundskabe om Briterne allerede havde besat Flensburg. Om bord var en uerfaren mandskab og nogen gæster, som skulle blive transporteres til Flensburg, i alt 32 mand.

Han løb ud og sejlte gennem Svendborg Sund mod vest. I Lille Bælt han blev angrebet imod klokken 16.00 ved Typhoon-bombere af RAF Squadron 193 med raketbomber og måtte tage flere træffere. 40mm-kanon-mandskabet blev med det samme taget ud af spillet, så at båden var fuldstændig forsvarsløs Båden synkede i position 54o 16'N 010o 07'E. Jagerbomberne åbnede fyr med maskin-kanoner på de overlevende svømmende i vandet. 20 mænd faldt. Chefen og 11 mænd, deraf seks sårede, blev taget op af en dansk fiskerbåd og bragt til Mommark.

Båd af Type S 100 - Billede: Arkiv Förerverein

 Vraget af båden ligger den dag idag på undergangspositionen i en dybde ar ca. 35 m og blev opdaget af den danske erhvervsdykker Åge Jensen ("Dynamit-Åge") fra Granå og der blev allerede bjærget en del af udrustningen inden de danske myndigheder talte ud et dykkeforbud for vraget på grund af de endnu tilstedeværende torpedoer, ammunitionen for skytsene og undervandsbomber.

Den danske avis JydskeVestkysten berettede 1977 og 1996 om sænkningen ved beretninger af øjenvidner og den forhenværende chef, Oblt.z.S. Hans Wulf Heckel.

Avis udklipningerne er på dansk med en oversætning til tysk og til engelsk.

Hobby-historikeren og samleren Flemming Hansen fra Fredericia opbewarer en stålhjelm, en signalflag, en suppeterrine, en tallerken, en oliekanne og an maskintelegraph fra "S 103" i sin samling. 

Stålhjelm fra "S 103" - Billede: Janka Leimgruber Signalflag fra "S 103" - Billede: Janka Leimgruber
Terrine fra "S 103" - Billede: Janka Leimgruber Tallerken fra "S 103" - Billede: Janka Leimgruber
Undersiden af tallerkenen - Billede: Janka Leimgruber Olielkanne fra "S 103" - Billede: Janka Leimgruber
Maskintelegraf fra "S 103" - Billede: Janka Leimgruber

 

Ved Dynamit-Åge står på en provisorisk søjle torpedo-mål-regneren af "S 103", den tilsvarende  optik (RZA 5) blev solgt for nogen år siden.

Torpedo-Mål-Regneren fra "S 103" - Billede: Frands Frandsen

Torpedo-Mål-Regneren fra "S 103" - Billede: Frands Frandsen

Redningsvest dykket op fra "S 103" - Billede: Rainer Brosch

Overresterne af redningsvesten blev overgivet til us ved Herr Rainer Brosch og kan sees i en vitrine i vores permanente udstilning.

Herr Steffen Schmitt, passioneret dykker og undervandsphotograph, stillede os venligst nogen undervandsphotographier af vraget "S 103" til rådighed. 

Dykker over kommandobroen - Billede: Steffen Schmitt

Ansigt af dækket af vraget "S 103" - Billede: Steffen Schmitt

40mm-skyts af "S 103" - Billede: Steffen Schmitt

Forstævn af "S 103" - Billede: Steffen Schmitt

Bevoksning på "S 103" - Billede: Steffen Schmitt

 

Den danske gren af firma Teledyne Marine har i mellemtiden opmålet vraget med Sonaren af en af deres produkter og lavet daterne synligt med deres 3D-software. Fra sonarbillederne af dem et er nedenstående, bliver sammen og med hjælp af en firma-ejet 3D-Software bliver imaget af en S-båd klasse S 38 med kalotte til. Firmaet har venligst sendt os vidoen og 3D-imaget den 18.02.2020 til vores rådighed..

Screenshot af videoen af firma Teledyne Marine

Med 3D-software af firma Teledyne Marine produceret billede

Förderverein Museums-Schnellboot har tilskyndet at firmaet også opmåler vragene ved Bagenkop og Rødby Havn og laver dem synligt for at lave mulig en klar identificering uden dykkerindsats.

 

 

 

 

 

S-Båd-Tabe