Die Schnellboot-Seite

----- S-Både--   -Tender -     Forskelligt ----- Gæstebog

  S-Både i Krigsmarinen - Forlis "S 226"

 

Kontakt

Links S-Båd-Sider 

Links Venner 

Home

Ansvarudlukkelse

Impressum

Databeskyttelse

Litteratur

 

 

 

S-Både i Krigsmarinen 1935 - 1945

Forlis af "S 226"

Båd af type S 100 (her "S 198") - Billede: Archiv Förderverein

Båden "S 226",  som tilhørte den ny opstilte 1. SFltl og var bare indført i flåden den 02.03.1945 måtte efter de personlige håndskrevene optegnelser af Lt.z.S. d.Res. Hans- Heinrich von Glasenapp, som blev forelagt os af sin søn Patrick v. Glasenapp den skåbne omtalt i det følgende. 

Båden under kommando af Lt.z.S. v. Glasenapp løb sammen med "S 170" og to minestrygere ud af Travemünde med ordre at sejle til Flensburg. 

ObFähnr.z.S. v. Glasenapp som Navigationsfænrik på "S 51" i det Sorte Hav  Lt.z.S. v. Glasenapp som Kommandant af "S 226" i Østersøen
Billeder: Arkv Patrick von Glasenapp

"S 226" havde været i Schlichting værftet efter skader ved russiske luftangreb ved Hela med døde og sårede under besætningen og de transporterede flygtninger. 

Da de fire både havde passeret Fehmarnbelt blev de angrebet af 12 Typhoon  I B-flyvere af RAF SQN 193 som var stationeret i Bremen. Et andet angreb fulgte 20 minutter senere nordlig af Putlos. Derved blev en af minestrygerne stærkt beskadiget. Da Lt.z.S. v. Glasenapp opfordrede kommandanten af "S 170" at sejle tilsammen til minestrygeren til hjælp gjorde dens besætning mytteri. Derfor hentede "S 226" de overlevende fra minestrygeren. 

Efter et luftangreb mere kom v. Glasenapp til overbevisningen at de ikke kunne opnå at komme til Flensburg med de mange luftangreb og forsænkede sin båd nordlig af Heiligenhafen. Besætningen og de reddede minestrygere gik i land i Heiligenhafen og meldete sig ved Marinestationskommandanten Putlos, som gav dem rådslag at forsvinde. Kommandant og besætningen udskrev sig gensidig fra Wehrmacht den 03.05.1945 og fandt ly for natten på høloftet af en bondegård ved Schönwalde.

 

Ekstrakt af soldaterbogen Lt.z.S. v. Glasenapp

Båden "S 226" blev meldet som savnet i krigsdagbogen af søkrigsledelsen den 03.05.1945 10 sømil sydøst af Fehmarn. Om den videre skæbne af "S 170" og den anden minestryger finder sig ingen udsagn i optegnelserne.

Den båd selvforsånket verd Rødby Havn den 06.05.1945 efter et bombeangreb, dens overrlevende (19 af 23 mand) under føring af deres Kommandant gik i land under benyttelse af de forblevende redningsmidler i Kramnitze og meldete sig ved politiet i Nakskov må derfor blive set som ubekændt båd. I så vidt tager Bubblewatcher Tauchservice fejl i at tro at der handler sig om vrag af "S 226". Siden bombetræfferen blev dateret den 06.05.1945 i den danske politi-repport kan det ikke have været et angreb ved engelske Flyvemaskiner, da de ikke fløj angreb efter den 04.05.1945.

 

Vrag af "S 226" på siden af Bubblewatcher

Oversættelse

 

Tilbage