Die Schnellboot-Seite

----- S-Både--   -Tender -     Forskelligt ----- Gæstebog

  Havari "S 90"

 

Kontakt

Links S-Båd-Sider 

Links Venner 

Home

Ansvarudlukkelse

Impressum

Databeskyttelse

Litteratur

 

 

 

 

S-Både af Krigsmarinen 1935 - 1945

Havari af skolebåden "S 90" på Hånesholmen

den 17. Februar 1945

 

Om natten til den 17.02.1945 løb skolebåden "S 90" (Lt.z.S. d.R. Gärbers) af den 1. S-Båd-Skole-Flotille (S-Schul-Fltl) med en fart af 24 knob i grund på den lille ø Hånesholmen ved Bru nord af Stavanger.

Om bådens bjergning ved slæberne "Fairplay III" og "Hjeltefjord" så vel som Stavanger havn brandbåd "Nøkk" og tyske dykkere finder vi den følgende beretning i dagbogen af "Nøkk" (original-sproget norsk) i Stavanger byarkiv:

Dagbog af Brandbåden "Nøkk" i Byarkivet Stavanger - Billeder: Erik Ettrup

Avskift av Dagbok av Stavanger Havn Brannbåten NØKK

"17. februar 1945

Fikk ordre av brannsjefen om å gå til Bru for å assistere en tysk båt.

Frivakten ble kalt inn og «Nøkk» avgikk fra stasjonen klokken 12.55.

Klokken 13.30 var vi kommet på høyde med kaien på Bru og ble oppmerksom på raketter som ble skutt opp på nordsiden av Hånesholmen.

Styrte dit bort og her lå en tysk S-båt (Torpedobåt) med hele forskipet på tørre landet og akterskipet under vann. Noen småbåter var på plassen med dykkere, Hafenkapitän sin stab ledet arbeidet. S-båten hadde om natten rent på land med temmelig stor fart (24 knop) og hadde blitt revet opp i bunnen. Det ble av tyske dykkere lagt ned en tetningsmatte. Klokken 14.10 begynte «Nøkk» å lense med to stk sugeslanger, med korte avbrekk var vi klar til klokken 17. I mellomtiden var taubåten «Fairplay III» ankommet, den fikk rigget til sleper og like etter var S-båten fløtt. Den ble lagt mellom «Fairplay III» og «Hjeltefjord» som tauet den til Rosenberg. «Nøkk» gikk tilbake til stasjonen og var fortøyd klokken 18.15.“

 

Den havarerede "S 90" 17. februar 1945 - Billeder: Arkiv Johan Aakre