Die Schnellboot-Seite

----- S-Både--   -Tender -     Forskelligt ----- Gæstebog

  S-Både i Kriegsmarinen

 

Kontakt

Links S-Båd-Sider 

Links Venner 

Home

Ansvarudlukkelse

Impressum

Databeskyttelse

Litteratur

 

 

S-Både i Krigsmarinen 1935 - 1945

Forlis af "S 183", "S 200" og "S 702"

Båd af type S 100 (her "S 198") - Billede: Arkiv Förderverein

I natten 18./19.091944 havde den 10. SFltl opdragen at forsyne det blokerede Dynkirk med ammunition. Derfor løb "S 186" (Oblt.z.S. Ritter)  og "S 185" (Oblt.z.S. Schmidt) ud klokken 20.00 fra Hoek van Holland, "S 198" (Kptlt. Knapp) og "S 199" (Oblt.z.S. Quistorp) fra Vlissingen.

Tre både af flotillen, "S 183", "S 200" og "S 703" under føring af flotillekommandøren, Kptlt. Karl Müller, skule aflede modstanderen fra de forsynende enheder. Men transportgruppen opnåede Hoek van Holland klokken 07.00, udeblev de andre både. Først en dechifreret B-meldelelse viste op hvad var sket med bådene:

Den britiske fregat "Stayner" og MTBerne "M 724" og "MTB 728" havde ligget i en  lureposition og overraskede bådene, som var på grund af søgangen sejlet næsten blind siden på førerbåden var FuMB (radar) blevet stilt af for de mange fejlkontakters skyld, klokken 01.00 med en fyroverfald. "S 183" (Oblt.z.S. Klaus-Ulrich Hardtke) fik en fuldtræffer i maskinrummet, blev man¤verudygtig og brød i brand og blev forsænket.

"S 200" (Lt.z.S.d.Res. Kelllinghusen)  og "S 702" (Oblt.z.S. Hilmar Blum) løb af. Da flotillekommandøren lod standse (kort signal røde blinke = maskiner stop) løb "S 702" på høj fart forbi "'S 200" på bagbord side, men så så "Stayner" komme imod sig og drejede skarpt til styrbord. Derved ramte den førerbåden og rev dens bov af. "S 702" havde ifølge beretning af ObMachMt. Schönheit nok stopped de to yderste motorer men  den middlere motor løb videre med høje omdrejninger fordi den styrende underofficer var blevet såret ved en træffer i maskinrummet og kunne ikke mere kontrolere motoren.

Trods den avrevne bov forsøgte førerbåden at sejle tilbage for at se om "S 183" kunne hjælpes. På grund af den afrevene bov blev en høj fontæne til og gav et godt mål for "Stayner". "S 200" og "S 702" blev so tæt dækket ind med jern, som flotillekommandøren berettede, at begge både var ikke mere at holde. De overlevende måtte forlade bådene. Et radiosignal til F.d.S. var ikke sket fordi de havde ordre ikke at sende radiosignaler eller benytte UK under alle omstændigheder.

De tre både blev skudt sammen på tært rum. Undergangspoitionen blev givet an med 51o02‘N, 002o20‘E. 

"S 701" ved gruppe-søfart (Billede fra Dallies-Labourdette: Deutsche Schnellboote)

De britiske enheder undertog ingen redningsforøg. Først 11 timer senere blev de overlevende af de tre både fisket ud af vandet ved "MTB 725" kommanderet af Lt.Cdr. Geoffrey Hobday, en Nyzealander.

Af "S 183 " blev chefen og 16 mand reddet, fem mand mistede livet, Fähnr. (Ing) Triebs, ObMasch. Petzold, ObMaschMt Merker og Gefr. (T) Decker. SKad. Sommerfeld kunne bare blive bjerget død fra flåden.

Af "S 200" reddete "M 725" 23 mænd, der imellem flotillekommandøren, den ledende maskinist OBMasch. Brandt og SKad. Helder. Chefen og fire mand faldt.

Af "S 702" faldt MaschMt. Zimolong, MechObGefr.(T) Dennewitz, MatrObGefr. von Hammerstein, MaschObGefr. Ludwig og en PK-Sonderführer. De andere 18 besøtningsmedlemmer blev reddet, imellem dem ObMaschMt. Rudolf Schönheit, som havde kontrolleret den af de ydre maskiner. Sin kone fik  af den stedfortrædende flotillekommandør, Oblt.zS. Klaus-Degenhart Schmidt,  det  nedenunderstående brev dateret den 27.09.1944 med den lapidare underretning at sin mand var savnet.

Brev til konen af ObMaschMt. Schönheit af "S 702" - Arkiv Gerhard Schönheit

Bagsiden af brevet til konen af ObMaschMt. Schönheit af "S 702" - Arkiv Gerhard Schönheit

Bryllupsbillede af ObMaschMt. Rudolf Schönheit - Billede: Arkiv Gerhard Schönheit

ObMaschMt. Schönheit kom, som alle overlevende i krigsfangenskab fra hvilken de blev ladt gå ikke før 1948. Flotillekommandøren, Kptlt. Müller, blev byttet den 01.12.1944 med den britiske politiker, Captain Michael Foot som var kommet i tysk fangenskab.

Kommando af den 10. SFltl blev taget over ved Kptlt. Dietrich Bludau.

Næsten 44 Jahre efter forliset af the tre både mødte sig på indvitering af den 1. forstander af Marinekameradschaft Kaub, Otto Hofmann, i juni 1988 i Kaub 10 overlevende af bådene "S 702" og "S 183" til dels med koner for et firedages gensyn. Den lokale avis berettede deraf:

Beretning i avisen