Die Schnellboot-Seite

----- S-Både--   -Tender -     Forskelligt ----- Gæstebog

  S-Både i Krigsmarinen - Forlis S 38

 

Kontakt

Links S-Båd-Sider 

Links Venner 

Home

Ansvarudlukkelse

Impressum

Databeskyttelse

Litteratur

 

 

 

 

S-Både i Krigsmarinen 1935 - 1945

Forlis af "S 38"

Udklip af Avis fra November 1940 - Udklip: Arkiv Maik Freund

Den 20.11.1940 gik båden "S 38" fra den 1. SFltl i den Engelske Kanal forlist. Båden kommanderet af Oblt.z.S. Dethlefsen var stødt frem fra Rotterdam sammen med bådene "S 54" og "S 57" til øst af Lowestoft da de traf på tre britiske destroyere kom fra den lyse horisont . Bådene farede fra hinanden med maximum fart.

Destroyerene åbenede fyr og bådene tabte føling med hinanden. Da flotille-kommandøren, Kptlt. Kemnade, som var om bord af "S 56", spurgte om tilstanden af bådene på ultrakortbølge klokken 03.05 Uhr, meldete sig bare "S 57". Fordi han kunde ikke mere se en mulighed for et angreb imod destroyerne  trådte han med "S 57" tilbage-marchen an. Den ejene luft-oplysning fandt ingen spor af "S 38" efter det lysnede og skæbnen af båden blev uklart indtil om eftermiddagen Radio Daventry meldete at en tysk S-båd var blevet tilintetgjordt og overlevende havde blevet reddet. 

Destroyeren "HMS Campbell" havde rammet båden ved hækket og skudt sammen den ubevægelige båd sammen med destroyere "HMS Garth" og "HMS Holderness". På "S 38" var der mange sårede, fem mand faldt (StrmMt. Tillmann, MaschMt. Dölz, FunkObGefr. Kühn, AschObGefr. Stöcker und MaschGefr. Zimmermann). 

Arkives-Billede af "HMS Holderness" - Destroyer Escort af Hunt-Klassen

Et entre-kommando fra "HMS Holderness" kommanderet ved Lt. Rudland entrede båden. Om ikke at lade båden falde i fjendernes hænder havde Oblt.z.S. Dethlefsen i forvejen ordret at slå sprængeeladningerne an og at tænde dem. Han forklarede i rolig form og i perfekt engelsk at båden ville gå i luften i nogen få minuter og at det ville være rådsomt at forlade båden med det samme. Dette råd blev følgt af Briterne uden at forsøge at bjerge hemmlige sager eller udrustning. Oblt.z.S. Dethlefsen gav sine mænd ordren at forlade båden, som gikj i luften kort derefter og synkede på position 52o28'N, 002o10'E. Derved reddete han livet af mange britiske og tyske sømænd. 18 mand fra "S 38" kom i fangenskab, derimellem chefen og maskinkorporal Freund. Avis-udklipningen, billederne og dokumenter på denne side stammer fra sin efterladenskab.

I sine "Erindringer af Schnellbootsindsatsen i Vesten 1940 - 1945" ("Erinnerungen an den Schnellbootseinsatz im Westen 1940 - 1945") skriver den forhenværende 1 A op i Stabet af F.d.S., Kptlt. a.D. Bernd Rebensburg: "... Desuden kan faststilles at vores UK-instrumenter .... allerede 1940 blev hørt med af Englænderne ... siden sit brug forrådede os, blev det fra 1941 hellere benyttet som FuMB (Funkmeßbeobachtungsgerät = ESM) ... Det blev anset som sandsynligt at tabene af S 38 - 1940 og S 111 - 1942 var kommet tilstade ved eller blev begunstiget af ildledelse af Englænderne på vores UK."

Maskinkorporal Erwin Freund (†) havde sejlet på bådene "S 11" og "S 19" før den tid. Han måtte lide stærke forbrændinger (70 %) og blev fisket ud af vandet af Briterne. Han kom foreløbig i et P.O.W.-Camp i England og blev endelig afskibet til et canadisk camp. Der blev han til krigens ende.

Maskinkorporal Freund - Billede: Arckiv Maik Freund

Postkort af Maskinkorporal Freund fra fangenskabet til sin far - Billede: Arkiv Maik Freund

Maskinkorporal Freund som krigsfange - Billede: Arkiv Maik Freund

"S 11" i året 1939 - Billede: Arkiv Maik Freund

"S 19" i året 1939 - Billede: Arkiv Maik Freund

Maskinkorporal Freund havde taget del i den fægningsøvelse som besætningsmedlem af "S 19" om hvilken den Berliner Ilustrirte Zeitung sskrev den følgende artikel.

Tilbage