Die Schnellboot-Seite

----- S-Både--   -Tender -     Forskellig ----- Gæstebog

  S-Både i Folkemarinen af DDR - Forlis af TS 844 "Willi Bänsch"

 

Kontakt

Links S-Båd-Sider 

Links Venner 

Home

Ansvarudlukkelse

Impressum

Kamerateftersøgning

Litteratur

 

 

S-Både i Folkemarinen 1956 - 1990

Forlis af Torpedoschnellboot 844 "Willi Bänsch"

 

Den 31.08. 1968  i midten af den hede fase af den Kolde Krig fik den kommanderende af Torpedo-S-Båden 844 "Willi Bänsch" i den anlagte havn for spænings- og krisetider Darßer Ort ordren sammen med båden 843 at føre ud et oplysningsfremstød imod fregatten "Karlsruhe" (F 223). Klokken 01:53 løb bådene ud og sejlte ved synsvidde af 30 meter med maximum fart i retning af Kadet Rænden. Kort derefter tabte båd 843 sigtkontakt til dens fører og sejlte på egen ansvar til den befalte position ved bøje 12.

I grynet af radaren på båd 844 identificerede radarmanden 15 søfartøjer, deraf et større. Den som "stor ubekendt søfartøj" identificerede "Drottningen" forsvandt klokken 02.24 i den døde zone af radaren på "Willi Bänsch" i stadig pejling. Den kommanderende lod båden dreje omtrent 70 grader til bagbord og vekselede farten fra 28 knob til "stopp" og til "Halv fart forud", mens færgen drejede til styrbord. Til dette tidspunkt var afstanden mellem de to fartøjer 2,2 sm. Klokken 02.27 ramte færgen S-båden. "Drottningen" sejlte til tispunkten af havarien 17,2 knob, "Willi Bänsch" 24 knob. Båden 844 '"Willi Bänsch" kæntrede og synkede med det samme. "Karlsruhe" havde til dette tidspunkt langt siden forandret kursen på grund af den dårlige sigt ubemårket af forpostskibet i Fehmarn Bælt (Krake) og ankret ved Staberhuk. 

Besætningen af båd 844 "Willi Bänsch" nogen dage før uheldet - Billede: Arkiv MHMD

"Drottningen" meldete uheldet "med et ubekendt fartøj" klokken 03.51. Den eftersøgte for sin modstander men fjernede sig langsomt men stadig fra uheldets position. Ved eftersøgningen for overlevende tog del den svenske færge "Gustav Wasa", ti S-Både, fire minelæggere, tre helicoptere og et hjælpeskib af Volksmarinen, tre danske lhelicoptere, et vesttysk og et polsk handelsskib kom dertil. I mogengryen kunne ni mand reddes ud af en redningsflåde ved båd 843. Syv mand gjalt foreløbig som savnet.  

Der kunde ikke blive bjærget nogen overlevende ved eftersøgninsfartøjerne. En afdød kunde først blive bjærget da frogmænd af Volksmarinen fandt vraget den 05.09. To andre afdøde blev fundet den 08.09. da det i midlertiden hævede vrag blev sat på ophalerbeddingen i Warnemünde. Efter at man senere fandt og bjærgede det tabte skyts fandt man klemmet fast deri en afdød. Tre stadig savnede besætningsmedlemmer blev vasket i land i Danmark uger senere.

Ved dette tragiske uheld tabte deres liv bådsmanden Obermaat Zobel, maskinisterne Stabsmatrose Schiwek og Stabsmatrose Schulz, artilleriemanden Stabsmatrose Handschug, radarmanden Stabsmatrose Wittek, radiomanden Stabsmatrrose Mathes og motormanden Stabsmatrose Dannies.

 

Udklip af Rundschau - Arkiv Förderverein

Nekrolog for de døde og savnete - Arkiv Förderverein

Havariekommissionen:

"Drottningen var i dødzonen"

Berlin (TT-DPA)   Kommissionen af den østtyske forsvarsministeriet, som har undersøgt orsagerne til kollisionen den 31. August mellem den svenske færge Drottningen og den østtyske marinekutter Wili Bänsch, har nu fremlagt sin rapport. 

Ifølge den østtyske nyhedsbureau ADN var færgen løbet ind i "dødzonen" af kutterens radarbillede. I den rådende tåge og mørke var sigten ikke mere end ca. 50 meter. Marinekutteren synkede umiddelbart. Syv mand fulgte med i dybden, ni kunne reddes. 

(Oversætning Kalle Scheuch)

 

Udklip af en Trelleborg-Avis - Arkiv: Dan Drakenholt
Vraget af "Willi Bänsch" i løft af krane - Billede: Arkiv Dieter Flohr

Vraget af Willi Bänsch - Billede: Arkiv Förderverein

Propel af "Willi Bänsch" bjærget af Forgmen i MHM Dresden - Billede: Arkiv Förderverein
"Drottningen" i fuld fart - Billede: Arkiv Dan Drakenholt
Lette Skader på bagbord side af "Drottningen" - Billede: Arkiv Dan Drakenholt
Farveskader på Stb. side af "Drottningen" - Billede: Arkiv Dan Drakenholt

 

Dan Drakenholt fra Trelleborg, Sverige, hvis far sejlte på "Drottningen", undersøger på grundlag af den hemmelige rapport af den svenske undersøgningskommission forløbet af ulykken. Han har stilt et video ind i Youtube

Minde om "Willi Bänsch" - Billede: Fra en Email af Dan Drankenholt

Den forseglede rapport af den svenske undersøgnings-kommission - Billede: Dan Drankenholt

Søforklaringen "Drottningen" med stemplen "Hemmelig" - Billede: Dan Drankenholt

Rapport "bag låsede døre" af skibsføreren af "Drottningen" - Billede: Dan Drankenholt

Den første Mindesten i Hovedbasen Dransske i 1969 - Billede: Arkiv MHMD

Den originale tavle på mindestenen for de døde af båd 844 "Willi Bänsch" - Billede: Arkiv MHMD

Mindesten for de afdøde af TS-Båden "Willi Bänsch" i 1988 - Billede fra "Schnellbootsverband gefechtsbereit"

Mindestenen flyttet til Kirkegården Dranske den 30.08.2011- Billede: Arkiv MHMD

 

Afhandlinger om tabet af TS-Båden 844 "Willi Bänsch" findes i bøgerne:

 Ingo Pfeiffer: "Gegner wider Willen"

Ingo Pfeiffer: "Fahnenflucht zur See"

Dieter Flohr: "Volksmarine"

Chronik Teil 2: "Die Torpedoschnellboote der Volksmarine 1959 - 1971" 

Der er også en afhandling om foliset af "Willi Bänsch" i Köhlers Flottenkalender 2007 på side 112 ff. under titelen: "Untergang im Kalten Krieg", Autoren: Dr. Ingo Pfeiffer.